Racercykler er specielt lavet til kørsel på landevej med høj fart og tempo og bruges i udvidet grad til diverse cykelløb og konkurrencer. En racercykel udmærker sig særligt ved at have smalle dæk og et meget strømlinet design – alt sammen lavet med aerodynamik i tankerne for, at opnå mindst mulig vindmodstand og dermed også den højeste fart.
Racercyklen er ikke blot forbeholdt de profesionelle og er nok den mest populære cykel-motionsform. At køre på racercykel giver stor frihed og mange oplevelser ude på landevejen, som kan deles sammen med andre. Flere og flere der kører racercykel mødes i cykelklubber og -foreninger, som der findes rigtig mange af rundt omkring i landet.
Når du skal til at købe ny racercykel er der flere forskellige ting du skal tage højde for. Nogle af dem er de samme ting som hvis du skal ud at købe en ny citybike el. lign., mens der også er nogle mere specifikke parametre at tage højde for. For nybegynderen, som måske aldrig har prøvet at hverken sidde eller køre på en road bike før, kan det godt være en speciel oplevelse at komme op på cyklen, da man ligger en del foroverbøjet og sidder noget anderledes end på en klassisk herre- eller damecykel. Det er derfor rigtig vigtigt at du finder en størrelse stel der passer helt præcist til din højde og får stillet cyklens sadel, styr osv. så det passer til dig og giver en fornuftig kørestilling på cyklen. I starten vil du formentlig have bedst af at vælge en nogenlunde komfortabel og ikke så “liggende” position på raceren og du kan så senere hen, som du får mere erfaring og blod på tanden, justere udstyret så du kommer til at sidde mere agressivt og aerodynamisk.
Ud over selve størrelsen og kørepositionen, som er meget generelle ting når det handler om cykler til motionscykling, er der nogle specielle ting for landevejscykling, som du bør tænke på. Her handler det om stellet (materiale, geometri osv.), gear og hjul.
Et racercykel stel fås i både aluminium, stål, carbon og sågar i titanium – langt de fleste road bikes man ser ude på vejene er dog i enten alu eller carbon. Den største forskel her ligger i vægt og stivheden, hvor racer carbon stel er lettere og mere stive end et alu-stel, men til gengæld også dyrere. Er du nybegynder inden for landevejscykling kan det derfor være en fin idé at starte ud med en alu racercykel til en fornuftig pris og så find en stel geometri som passer dig når du prøver cyklen og som du evt. også syntes er fed at se på!
Når det kommer til racercykel hjul er historien lidt det samme som med stellet. Skal du have det bedste af det bedste, så skal du have fat i et carbon hjulsæt, men må dermed også grave noget dybere i pengepungen.
Mht. gear på racercykler er der her rigtig meget forskelligt og alle har hver deres mening om hvad der er godt og/eller skidt. Generelt er de mest populære producenter Shimano, Campagnolo og Sram, som hver især har rigtig mange forskellige geargrupper inden for alle prislejer. Især Shimano har et meget stort udvalg og i dag er niveauet blandt disse producenter efterhånden så højt, at du sjældent går helt fejl når det kommer til geargrupper på en begynderracer.
Sidst, men ikke mindst vil vi selvfølgelig gerne give en anbefaling til, at du bruger Bikematch og siden her når du skal finde ny racercykel. Vi har på denne side samlet en masse gode racercykler fra de danske forhandlere, så du kan frit lede blandt de mange forskellige roadbikes og finde den der passer perfekt til dig.
Brug filtre og sorteringsmulighederne for at indsnævre dine valg eller søg direkte efter en bestemt racercykel, hvis du allerede ved hvad du leder efter.
Når man taler om racercykler er det også værd at nævne nogle af de kategorier inden for cykelverdenen som er nært beslægtede med landevejscyklingen. Først og fremmest er der selvfølgelig triatlon-cykler, som minder meget om racercyklerne, men med endnu mere fokus på aerodynamik og er lavet udelukkende til at køre alene i f.eks. tri- og enkeltstartskonkurrencer.
Cross cykler er meget lig med de almindelige racercykler, men med den forskel at de typisk har bredere og mere grove dæk, samt kommer med skivebremser osv. for at de bedre kan bruges i noget mere udfordrende terræn.
Til sidst er der banecykler, som er en ældgammel konkurrence disciplin der stadig fostrer rigtig mange profesionelle ryttere til landevejen. En banecykel ligner også meget en racercykel, men har kun ét gear som en singlespeed/fixie cykel og er derfor meget simpel, men utroligt flotte og stilrene cykler!
Er du på udkig efter din allerførste racercykel, så kan du med fordel holde øje med nogle af de udsalg der kører engang imellem hos de danske cykelbutikker. Her kan du være heldig at finde en billig racercykel og dermed gøre en god handel i forhold til normalprisen. Typisk vil man opleve at “sidste års” modeller af racercykler kommer på tilbud når først de nye årgange rammer markedet og det er derfor sidst/først på året at man skal holde særligt øje, hvis man vil gøre et godt køb. Dette er dog bestemt ikke den typiske racersæson, så for mange vil det give mere mening at vente til sommer og finde en god gedigen racercykel til en god pris hos den lokale cykelhandler.
Sidst, men bestemt ikke mindst skal der lige slås et slag for de dame racercykler, som der bliver både produceret og solgt flere og flere af efterhånden. Racercykel-sporten og motionsformen er på ingen måde noget der er udelukkende tiltænkt mænd og mange kvinder har fundet stor glæde ved at komme ud at køre nogle kilometer i sadlen. Leder du som kvinde efter en god og billig dame racercykel, så gælder stort set de samme retningslinjer som ovenstående og du kan endda finde nogle rigtig fede dame racer modeller i forskellige pige farver rundt omkring hos de forskellige producenter.