Der, findes mange forskellige på markedet. Nogle pedaler, er bedst egnet til racercykel, mens andre primært anvendes til MTB. Der findes også kombi pedaler, hvor der er kliksystem på den ene side, og alm. pedal på den anden. Kombi pedaler anbefales til hverdagsbrug, hvor skift mellem cykelsko og almindelige kondisko er nemt.
Kombi pedalen, eller ”begynder pedalen”, har en almindelig side som almindelige cykelpedaler, samt en side med ”klik”. Disse er, som nævnt ovenfor, ideelle, hvis man ikke gider skifte pedaler, eller vil prøve sig frem med klik. Kombi pedaler benytter oftest Shimanos SPD system som kan tilpasses i spænding, der gør dem lette at klikke ud af.
MTB pedaler findes i mange variationer, hvor Crankbrothers Eggbeater, Shimano SPD og Speedplay Pavé er de mest benyttede. SPD er de nemmeste at klikke ud af, hvor Eggbeater sidder mere ”fast” og benyttes ofte ved høj fart og avancerede MTB spor. Eggbeaters samler også mindre skidt end SPD systemet gør, og kan ”klikkes i” fra fire sider, hvor SPD er lidt mere begrænset. Speedplay Pavé er også lavet til at kunne klikke i fra begge sider, og samler ligeledes minimalt med snavs. Vær opmærksom på, at SPD, Eggbeater og Speedplay har forskellige klampetyper, hvorfor klampen ikke passer til forskellige kliksystemer.
Racercykel- og landevejspedaler findes ligeledes i flere varianter, med forskellige kliksystemer. Kendetegnet ved racercykel og landevejsbrug er, at klamperne er større for at give mere kraftoverførsel. Valg af pedal og klampesystem er meget individuelt og afhænger oftest af vægt, og bevægelighed i klampen. Som nybegynder, eller hvis du lider af knæproblemer, er klampe og pedaler med høj bevægelighed at foretrække, da det er nemmere at klikke ud af pedalen, uden at belaste knæet unødigt.
Shimanos SPD eller Look Keo, tilbyder begge forskellige klampetyper, alt efter, hvor let det skal være for rytteren at klikke ud af pedalen. Derfor ses disse systemer også på de fleste cykler. Look’s anden klampe type er Look Delta, som oftest benyttes i spinninglokalet, hvorfor du nemt kan skifte klampe alt efter aktivitet, eller have et par sko til både landevejscykling og spinning. Speedplay er også velset iblandt cykelryttere, da de tilbyder lav vægt på deres pedaler, og du har mulighed for at klikke i og ud af pedalen fra begge sider.
De dyrere klikpedaler fra f.eks. Look, er ligeledes forudindstillet til at klikke ud ved bestemt antal nM (Newton). Billigere pedaler kan oftest indstilles til, hvor meget kraft der skal til for at klikke ud. Højere modstand kan give større sikkerhedsfølelse i f.eks. en skiltespurt eller sprint, så du som rytter er sikker på, skoen ikke ryger ud.
Det er ligeledes vigtigt at du vælger cykelsko efter aktivitet, da MTB sko og landevejssko har større forskelle i både udformning, og stivhed i selve skoen.
Klikpedaler har nogle fordele, som almindelige cykelpedaler ikke har. Den mest væsentlige er kraftoverførslen. På almindelige pedaler har du kun mulighed for at ”træde”, hvorimod med klikpedaler, hvor skoen sidder fast på pedalen, er der mulighed for at ”trække”. Derved kan du udnytte cykeltrådet bedre, og overføre mere kraft til cyklen. Dette kaldes også det ”runde tråd”, hvor træde- og træk kraften kan kombineres.
Dit tråd bliver ligeledes også mere stabilt og knæ og fødder holdes i bedre vinkel når du cykler. Har du eventuelle knæskader anbefales, at du konsultere enten læge, eller fysioterapeut inden du forsøger dig med klikpedaler.
Klikpedaler anbefales specielt til MTB, hvor ujævnt terræn m.m. kan få almindelige sko til at skride på almindelige pedaler.
Til både racercykel og MTB benyttes cykelsko til klikpedaler. Cykelsko er oftest meget stivere end almindelige sko, hvorfor kraftoverførslen bliver yderligere forstærket. Alle kliksystemer kræver tilvænning, hvorfor det anbefales som nybegynder at starte et stille sted, og blive fortrolig med klikpedaler og cykelsko.
Hvis du bruger din MTB primært i skoven, er svaret ja. Benytter du primært din MTB til bykørsel og kun få ture i skoven, vil svaret være nej.
Svaret, er ligeledes nej, hvis du er bange for huller og forhindringer i underlaget ved på MTB sporene.
Hvad landevej angår, skal du bruge cykelsko og klikpedaler, hvis du går op i din cykeltræning, og vil have bedre udbytte af bakkerne, grundet det ”runde tråd”. Ligeledes er klikpedaler en fordel, hvis du køre mange kilometer på enten motionist niveau og opefter.
Uanset cykeltype, er det bedst at øve sig med både cykelsko og pedaler inden, du begiver dig ud i enten trafik eller MTB sporet.