11. juli 2016 /
ArtiklerDer findes utallige af cykler på markedet, og oftest en masse tekniske betegnelser over de forskellige racercykler og informationen kan føre til mere forvirring end gavn.
Bikematch vil derfor guide dig til korrekt valg af ny racercykel med 5 nemme steps.
Hvilken prisleje skal du vælge
Det er vigtigt for dig som kunde, at gøre op med hvilke krav du har, samt være ærlig omkring dit ambitionsniveau.
Skal racercyklen være aerodynamisk, eller skal den yde den bedste komfort på landevejen. Overvejelsen kan også være, om din kommende cykel skal være i kulfiber eller aluminium.
Der findes cykler i alle prisklasser, fra kr. 3-5000,- til over kr. 70.000,-. Her er det igen vigtigt, for dig som kunde, at vurdere ambitionsniveauet. Hvis du f.eks. cykler lidt til dagligt uden konkurrencecykling, er en racercykel til kr. 50.000,- efter Bikematch’ vurdering, at skyde over mål.
Der findes flere forskellige modeller af racercykler, både til komfort og til decideret race. Ligeledes er spørgsmålet omkring carbon vs. aluminium.
Komfortcyklerne er kendetegnet ved, at du som rytter sidder mere i ”oprejst position” end ved f.eks. aerodynamiske racercykler. Nedenfor ses et eksempel på agressiv køreposition til enkeltstart:
Fordelen ved en komfortcykel som Specalized Roubaix eller Scott CR1, er, at de er mere vibrationsdæmpende ved det underlag du kører på, som øger komforten yderligere.
Racercykler af carbon, er oftest mere komfortable i rammen, end aluminiumscykler, hvor en aluminiumscykel har større stivhed i rammen, end de billige carbon cykler. Aluminiumscykler er også billigere end carbon racercykler.
Som tommelfingerregel, skal du oftest op over 15.000,- før at carbon rammer matcher en aluminiumscykel i stivhed.
Modsat får du mere fart hvis du vælger en aerodynamisk ramme og indstiller cyklen til mere aggressiv kørestilling, da vindmodstanden falder desto mere aggressivt du kører (højere højdeafstand mellem sadelhøjde og frempind). Frempinde fås også med forskellige typer hældning i grader, hvorved der enten kan opnås, mere aggressiv, eller komfortabel kørestilling.
Om din racercykel vejer 6 eller 12 kg. er i princippet irrelevant hvis du er hobbymotionist. Årsagen hertil er, at du typisk betaler meget ekstra, for f.eks. lavere vægt. Du vil kunne mærke forskel på en dyr carbon racercykel på 6 kg. kontra en aluminiums racercykel på 12 kg. Dog er de fleste moderne cykler nede i en vægt, hvor det ikke bør være et krav til almindelige behov.
Korrekt valg af stelstørrelse gør, at du som cykelmotionist både kan køre stærkere, og undgå typiske skader/smerter i lænd og knæ.
Din ramme skal passe til din højde, og lige så vigtigt din skridtlængde. Stellet bør hellere være lidt for lille end lidt for stort, hvis du falder uden for standardmålene omkring rammestørrelse.
Sådan måler du skridtlængde.
Stå lige op af en vandret væg med bare fødder, og med 10 cm. mellem hælene. En bog placeres mellem skridtet, og afstanden måles fra gulv til bogens top. Det er vigtigt du klemmer mod bogen, mens en anden måler skridtlængden. Gang tallet du får med 0,65 hvis du ejer en ramme med slope (skråt overrør), ellers 0,883 for almindelige racerrammer.
Stellets størrelse afgøres primært af to mål. Længden af overrør – fra sadel til styr (top-tube), og længden af sadelrøret (seat-tube) Det er derfor vigtigt at overrørslængde passer længden på din overkrop. (indsæt billeder af overrør, sadelrør.
Sådan måler du overkrop.
Sid på en stol, med lænd presset mod ryglæn, lodret ryg og afslappede skuldre. Placer målebånd på kravebenets udspring øverst på skulderen. Mål afstand fra sæde til top af udspringet. Mål begge skuldre og brug gennemsnit.
Der er findes mange forskellige typer af racercykel geometri. Her menes den måde hvor producenten har valgt, at sammensætte stellets dimensioner og vinkler. Højere kronrør betyder at kørestillingen bliver mere oprejst og behagelig for den almene hobbymotionist, hvor lænd og nakke bliver mindre belastet. Nedenfor ses hvor kronrøret er placeret (mellemstykket fra frempind til forgaffel)
Mange cykler sælges med standard pedalarme på 172,5 mm. Her er det en god idé, at forlange disse bliver skiftes, hvis du skal bruge enten kortere, eller længere pedalarme end de fabriksmonterede. Nedenfor ses, en oversigt over hvilke du skal vælge inden køb.
Skridtlængde | Pedalarmslængde |
Under 70 cm. | 165 mm. |
70-82 cm. | 170 mm. |
83-86 cm. | 172,5 mm. |
Over 86 cm. | 175 mm. |